امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

تحقیق در مورد ارتش ایران در زمان ساسانیان

تحقیق در مورد ارتش ایران در زمان ساسانیان دسته: تاریخ و ادبیات
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 14 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 14

تحقیق در مورد ارتش ایران در زمان ساسانیان دانلود تحقیق ارتش ایران در زمان ساسانیان دانلود ارتش ایران در زمان ساسانیان

قیمت فایل فقط 6,500 تومان

خرید

توضیحات :

دانلود تحقیق در مورد ارتش ایران در زمان ساسانیان 14 صفحه در قالب Word قابل ویرایش

بخشی از متن :

ارتش ایران در زمان ساسانیان
راجع به ارتش ایران در عصر ساسانیان اطلاعات بیشتری به ما رسیده و گذشته ازنوشته‌های مورخان معروف رومی، مانند پروكپ، آمیین مارسلن و ژوستن و غیره مورخین ارمنی و یهودی و بالاخره تاریخ نویسان دوره‌ی اسلامی هم در این موضوع مطالب سودمندی برای ما به یادگار گذاشته‌اند. از همه بالاتر در شاهنامه فردوسی راجع به جنگها و فتوحات و قلعه‌گیریهای دوران ساسانی اطلاعات به نسبت مفصلی وجود دارد و با بررسی دقیق آن‌ها معلوم می شود كه مدرك‌های خوبی در اختیار فردوسی بوده است، زیرا اغلب رویدادها و حتی میدان‌های نبرد و عهدنامه‌هایی كه فی مابین بسته شده و همچنین اسامی قلعه‌ها و شرح محاصره و فتح آن‌ها و اسامی سرداران و امپراطوران رومی با تفاوت مختصری از حیث املاء و تلفظ آن‌ها در شاهنامه پیدا می شود و شاید این اسامی به همین صورت به فردوسی رسیده یا این كه در نسخه‌های متعددی كه بعدها از روی نسخه‌ی اصلی شاهنامه نوشته اند این انحراف‌های جزوی حاصل شده باشد.
نیاز به تحول
چون رومی‌ها طی تجربه‌های جنگ با اشكانیان پی برده بودند كه ایرانیان در امر محاصره و قلعه‌گیری مهارتی ندارند و در ضمن از تاخت و تاز و حركت‌های سریع و غافل گیری‌ها و حمله‌های برق آسای سواران ایران بستوه آمده بودند، از این رو به رزم‌های قلعه‌ایی متوسل شدند و از دیر زمانی در داخل بین النهرین و به خصوص قسمت شمالی و شرقی آن نزدیك به ساحل دجله به ایجاد دژها و استحكام‌های تدافعی پرداختند. قلعه‌های معروف آن‌ها در بین النهرین از شمال به جنوب عبارت بود از: امد، دارا، نصیبین، بزآبد، سنگارا و هاترا. به علاوه برای حفاظت خود از زحمت سواره ایران اغلب رشته قلعه‌های را نزدیك هم می‌ساختند كه با نقب‌ها یا راه‌های زیرزمینی به هم مربوط می‌شدند و یك نوع خط دفاعی محكمی برای جلوگیری از تجاوز سوارهای ایران به حدود فرات و انطاكیه تشكیل می‌دادند. دراثر همین عملیات رومی‌ها بود كه در سازمان و تركیبات و اسلحه و وسایل و شیوه های رزمی ارتش ساسانی به ضرورت تحولاتی پیدا شد كه شایان ذكر است.
در آغاز این دوره اردشیر پابكان سرسلسله‌س دودمان ساسانی ارتش ایران را از حالت چریكی خارج كرد و به صورت منظم و دایمی درآورد. به گفته مورخان از زمان این پادشاه پادگان‌های ثابتی در ایران به وجود آمد كه نگاهداری آن‌ها به خرج دولت و جیره‌ی و مواجب سربازان از خزانه‌ی شاه پرداخت می شد. «ارتشتاران» یا نظامیان ایران در این دوره مقام دوم را بین طبقه‌های چهارگانه‌ی جامعه داشتند و سازمان‌های مربوط به اداره كردن امور ارتش در درجه اول اهمیت شناخته شده است.
اسپورگان
نظر به وسعت مملكت و لزوم داشتن نیروی واكنش سریع برای مقابله با ارتش‌های رومی در طرف مغرب و جلوگیری از تهاجم طایفه‌های وحشی آسیای مركزی در سمت مشرق در زمان ساسانیان، هم مانند دوره اشكانیان، رسته‌س اصلی ارتش ایران قسمت سواره بود، ولی از لحاظ آموزش‌ها و سازمان و تجهیزات، با سوارهای پارث تفاوت كلی داشته است.
پادشاهان ساسانی به تعلیم و تربیت سواران توجه خاصی داشتند و متخصصانی به نام «اندرزبد اسپوراگان» مأمور پادگان‌های مختلف میكردند كه فنون سواری و طرز به كلر گیری اسلحه و شیوه‌های رزمی این رسته را به افسران و افراد بیاموزند. در تربیت و نگاهداری و طرز پرورش اسب‌ها هم مراقبت بودند و به بهبود نژاد و تخم آن‌ها توجه مخصوصی می شده است. برای معالجه‌ی اسب‌ها بیطاران مجربی بنام «ستور پزشك» وجود داشتند كه به همه پادگان‌ها سركشی می نمودند و اسب‌های بیمار را درمان می‌كردند.
در موقع جنگ بر میزان علیق اسب‌ها می‌افزودند تا در اثرسختی‌های جنگ به‌زودی از پا در نیایند. سواره دوره‌ی ساسانی بیش‌تر سنگین اسلحه و استعداد تعرضی آن به‌حدی بوده كه اغلب لژیون‌های رومی را به سرعت و به حال سواره مورد حمله قرار می‌دادند. سوار سنگین اسلحه سراپا غرق آهن و پولاد می‌شد و اسلحه‌ی هجومی او عبارت از یك نیزه بلند و محكم و گاهی تیروكمان و اغلب شمشیر و تبرزین بود. اسلحه‌ی دفاعی او عبارت از یك سپر كوچك، زره و كلاه خود كه صورت و پشت گردن را حفظ می‌كرد، به علاوه زانوبند و بازوبند آهنین هم داشته است. این سوارها روی اسب خودشان برگستوانی چرمی می‌كشیدند.

آمیین مارسلن سوارنظام ایران را در نبرد «مرنگا» كه بین ژولین امپراتور روم و شاپور بزرگ ساسانی رخ داده این طور می‌ستاید:
« ستون معظمی كه به‌سركردگی مهران فرمانده كل سواران ایران به طرف ما می‌آمد یكپارچه از آهن و پولاد بود، قطعات آهن كه سراپای آن‌ها را می‌پوشانید طوری به هم جفت شده بود كه نفرات براحتی می توانستند اعضا بدن را به حركت درآورند. كلاه خود آن‌ها تمام سر و صورت و حتی پشت گردن را حفظ می‌كرد، فقط در مقابل چشم‌ها و دهان شكاف‌های كوچكی وجود داشت كه برای دیدن و نفس كشیدن بود. به جز این شكاف‌ها از جای دیگری سلاح دشمن به این رویین‌تنان كارگر نمی‌شد.
سواران نیزه‌دار طوری در خانه‌ی زین محكم جا گرفته بودند، مثل این‌كه آن‌ها را با زنجیر به پشت اسب بسته باشند. پشت سر آن‌ها صفوف تیراندازان كمان‌ها را به ‌دست گرفته بودند. همین كه تیرهای ایشان ازچله‌ی كمان رها می‌شد مرگ را تا مسافت دوری با خود می‌كشانید.
در عقب سر پیاده‌ها فیل‌های جنگی دیده می شد كه رؤیت هیمنه‌ی آن‌ها با خرطوم‌های دراز و دندان‌های بلندشان حقیقه وحشت آور بود».
از سواره سبك اسلحه‌ی دوره پیشین (اشكانی) در این زمان كم‌تر اسم برده می‌شود و از روی روایت‌های تاریخی این طور معلوم است كه انجام كار این قسمت سوار در ارتش ساسانی اغالب" به عهده‌ی سوارهای چالاك و سبكبار عرب بوده است (اكتشافات، عملیات تأخیری و ایذایی و غافلگیری). قسمت ممتاز سواره در این دوره همان واحدهای گارد سلطنتی است كه بنام «جاویدان» و «جان اسپار» معروف بوده است.
از بین سواران چریكی كه سلاطین دست نشانده‌ی ایران برای خدمت دولت سوق می‌دادند دیلمی‌ها، چول‌های گرگان، گیلك‌ها و به خصوصارامنه در رشادت و سواركاری شهرت بسزایی داشته‌اند.

و...

فهرست مطالب :

  • فیل سواران
  • پایگان
  • قلعه داری و قلعه گیری
  • شورای نظامی
  • درفش كاویانی
  • واحدها ی ارتش
  • انضباط
  • اسپورگان
  • نیاز به تحول
  • ارتش ایران در زمان ساسانیان

قیمت فایل فقط 6,500 تومان

خرید

برچسب ها : تحقیق در مورد ارتش ایران در زمان ساسانیان , دانلود تحقیق ارتش ایران در زمان ساسانیان

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر