امروز: سه شنبه 29 اسفند 1402
دسته بندی محصولات
بخش همکاران
بلوک کد اختصاصی

مقاله درباره قاجاریه با فرمت ورد

مقاله درباره قاجاریه با فرمت ورد دسته: تاریخ و ادبیات
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 54 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 53

مقاله درباره قاجاریه با فرمت ورد قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 32,500 تومان

خرید

توضیحات :

مقاله درباره قاجاریه با فرمت ورد قابل ویرایش

تعداد صفحه : 53

بخشی از متن :

تاریخچه قاجاریه

فكر ایجاد لباس ، ناشی از احتیاج انسان به دفاع از عوارض طبیعی ، به خصوص در مقابل سرما بوده است . لیكن لباس نیز ، شامل هرگونه وسیله زندگی كه از دایره رفع احتیاج ابتدائی بیرون می كذارد ، حالت تفننی (سرگرمی) به خود می گیرد ، درطول زمان از صورا ابتدایی بیرون آمده ، اقوام مختلف روی زمین ، هر یك بنا به مقتضیات اقلیتی و آداب و رسوم درجه و تمدن خود ، به ایجاد لباسهای گوناگون پرداخته و در دوخت و شكل و تزئین آن ، ابتكارات گوناگون به وجود آورده اند ، به طوریكه كم كم ، لبای نیز مثل تمام وسایل زندگی ، جلوه گاه ذوق و هنر بشر گردیده و مظهر درجه لطافت و ذوق و تكامل سلیقه افراد و ملل بشری است .

مطالعه و نمایش قطورات لباس های یك ملت امروزه نه تنها از لحاظ تعقیب سیر تاریخی و درك زیبایی و تنوع آنها قابل تعمق است ، بلكه از نظر فهم روانشناسی و عادات و رسوم مختلف آن ملت نیز ، شایان توجه می باشد . بنابراین ، از مطالعه و شكل و انواع لباس ها در زمانها و مكانهای مختلف ، می توان به روحیات یك قوم نیز پی برد شرایط سیاسی و اقتصادی در هر یك از این دوره ها متفاوت است تحول میان اولین دوره و آخرین دوره بسیار قابل توجه است . اما زیر بنای همه این دوره ها طرز تلقی نسبت به زندگی فرد در جامعه بود كه تا مدت زیادی چگونگی عمل حكومت شكل آن را تعیین می كرد بنابراین گرچه تغییر در اشكال ظاهری چشمگیر بود ، اما در ساختار احتماعی كمتر نمود می یافت .

آقا محمد خان در مارس 1783 میلادی با استقرار در پایتخت در تهران به پادشاهی رسید . در این زمان با وقوع جنگ در سالهای 1795 – 1702 میلادی دول اروپایی در نتیجه شركتهای تجارب محصول نساجی كمتر به ایران و مشرق زمین نفوذ كردند .

آقا محمد خان تاجی بر سر می گذاشت و شال و كلاه نادری و كریم خانی را به رجال مملكت داده بود لباسی رسمی برای تمام رجال و طبقات ، جبه و شال بود ، مؤلف كتاب ( شرح زندگی من ) با تاریخ اجتماعی و اداری دوره قاجاریه از آقا محمد خان تا آخر ناصرالدین شاه نیز به همین مسئله چنین اشاره كرده است .

بعد از استیلای غرب به ایران تقلید از قوم غالب ، كلاه اعیانی ایرانیها تبددیل به عمامه كرد ، مردمان با حیثیت به خصوص اهل علم همه عمامه بر سر می گذاشتند ، حكومت بعضی از سلسله ها كه اصلا ترك بوده اند شاید تغییری در سر پوش داده باشند .

در زمان آقا محمد خان به غیر از شال و كلاه ، جبه ، ترمه ،چاقچوری از ماهوت آتلی و كفش ساغری تمام لباس رسمی بود . از آنجا كه حبه لباس روپوش راحت و پردوامی بود تمام ایرانیان آن را اتخاذ كردند و در موارد رسمی و نیمه رسمی به طور كلی در مواقع احترام می پوشیدند . در دوره قاجاریه به جای اینكه بیشتر وقت به رفاه و عمران مملكت ، صرف عیاشی می گذشت .

در این دوره فرصتی مناسب برای تجار و سودگران اروپائی داد تا نفوذ خود را در گمركات ایران و بازار نساجی كامل نماید .

نسبت قاجاریه ( قاجاریه در تكاپوی زمامداری )

حمله مغول راه ورود بلامانع عده كثیری از قبایل ترك و تاتار را به ایران باز كرد و قبایلی كه راه مقاصد چنگیز دست به كشتار نظامی مغول و سپس در سایه خدمتگذاری به ایلخانان مغول بسیاری از دشتها و دامنه های سبز و خرم كوهستانهای فلات ایران و قفقازیه را برای سكونت خود اختیار كردند و در مدت دو قرن حكومت ایلخانان در ایران با نقل و انتقالهایی كه در محل سكونت این قبایل داده شد نژادهای مختلف تاتار و ترك بهم آمیخته و نامهای جدیدی از جمله تركمان و ازبك را می توان ذكر كرد .

دوره اول سلطنت قاجاریه

سلطنت قاجاریه به سه دوره تشكیل می شد دوره اول سلطنت قاجاریه آقا محمد شاه و لشگر كشی به خراسان دوره اول سلطنت قاجاریه كه قریب 40 سال به طول انجامید آقا محمد خان ( 1210 ذیقعده 1211 ) و فتحعلیشاه ( 1212 – 1250 ) به ترتیب زمام سلطنت را در دست داشتند . این دوره با مهم ترین وقایع تاریخ دنیا مثل انقلاب كبیر فرانسه و ظهور ناپلئون اول و توجه خاص بعضی از دول اروپائی با ایران مصادف می شود . و در این میان قاجار بعض ا زمنافع و مصالح كشور را به نفع بیگانگان از دست داده و تنها به فكر حفظ مقام سلطنت بودند .

زنجیره اصطلاحات مؤثر در تغییر لباس

الف : اصطلاحات نظامی : در واقع اولین قشر اجتماعی كه لباس سنتی خود را ( به اجبار) از تن خود در آورده اند و لباس نظامیان اروپائیان را به تن كرد ، سربازان بودند . پولاك كه از سال 1850 تا 1880 در ایران اقامت داشت در این زمینه می نویسد :

هر چند كه روی هم رفته مدل لباس شرقیها و برش ، دگرگونیهایی در آن رخ می دهد به خصوص در این دو دهه اخیر تماس بیشتر با اروپائیان تأثیر خود را به جا می گذارد .

از آن هنگام نه تنها كوششی برای متحد الشكل كردن لباس نظامیان به عمل آمد بلكه این تماس در سر وضع غیر نظامیان نیز مؤثر بوده و به این ترتیب بعضی از پرسشهای اروپایی در ایران به نام ، ( دخت نظامی ) رواج یافت ، به همین ترتیب هم جنس و هم نوع پارچه تغییر كرد ، بسیاری از پارچه های داخلی از نظر زیبایی و قیمت با منسوجات از نظر جنس به پستی كرایید یا به كل از بازار خارج شد .

ب : اصطلاحات اجتماعی : اكثر مورخان اروپایی سعی كردند كه اطلاحات عصر قاجار را ناشی از مسافرتهای پی در پی ناصرالدین شاه و درباریان به ممالك فرنگ اطلاق كنند .

حتی عمده ای از مورخان ایرانی سعی كرده اند كه عامل اساسی اصلاحات در ایران را سفر شاه قلمداد كنند . از آن جمله ( ایوانف ) نویسنده روسی اشاره كرده است كه شاه پس از مسافرت به خارجه ، تصمیم گرفته كه پاره ای از تغییرات در دولت و دربار به وجود آورد كه نتیجه آن دستكاه دولتی و درباره شكل اروپایی به خود بگیرد . هر چند كه نمی توان منكر این مطلب شد كه شاه قاجار تأثیر بسزایی در این تغییرات داشته است شاه ایران سه مسافرت به اروپا كرد كه به ترتیب در سالهای 1873 ، 1878 ، 1889 میلادی بود و به تقلید اروپائیها ، وزارتخانه های جدید امورخارجه ، امور داخله ، عدیله ، معارف ، پست ،‌تلگراف و … تأسیس شد به دنبال آن لباسهای درباریان نیز كم و بیش اروپائی گردید .

پ : اصطلاحات طبقاتی : اگر بخواهیم طبقه بندی درستی از طبقات اجتماعی عصر قاجار ( ناصرالدین شاه ) ارائه بدهیم ناچاریم كه از دو قطب طبقاتی عمده آن زمان نام ببریم :

طبقه برتر ( فرا دست ) جامعه بود كه از لحاظ موقعیت سیاسی ، اقتصادی و فرهنگی ، بر طبقه مخالف و مقابل خود برتری داشت كه در آن طبقه اقشاری مانند شاه و شاهزادگان ، زنان حرمسرا ، درباریان و كاركنان تجار ، بازرگانان و نظامیان عالیرتبه ، امرای محلی خوانها و فئودالها جا داشتند . اما طبقه دوم طبقه فرودست را را عموما باید شامل ( كلاه نمدیها ) دانست طبقه كارگر ، كلاه نمدی تنگی بر سر می گذاشتند . از آنجا كه این طبقه پاسدار حفظ سنتهای اجتماعی به شمار می رفت در مقابل دگرگونیهای تند و ناگهانی مثل تغییر و تبدیل لباس سنتی به لباس فرنگی ، حساسیت نشان داده و مقاومت می كرد به خصوص كه این طبقه تحت نفوذ روحانیون بود .

تربیت و اخلاق عمومی

تربیت خانوادگی بر اساس آشنا ساختن اطفال به تكالیف شرعی و اجرای دستورهای مذهبی و انجام عبادات و حفظ مهارت و عفت و ناموس پرستی و گریز از منامی مانند : شرابخواری ، قمار و زنا به طور كلی هدف تربیت در خانواده این بود كه كودكان و جوانان از سقوط اخلاقی محفوظ بمانند و به همین منظور بود كه پدران و مادران به محض رسیدن پسران به سن و رشد جسمانی آنان را به ازدواج وا می داشتند و دختران را به سن 9 سالگی با بالا شوهر می دادند .

تمدن ایران در زمان قاجار

جامعه ایرانی در فاصله بین انقراض سلطنت صفویه و تأسیس سلطنت قاجاریه با همان خصایص روحی و اخلاقی خود باقی ماند و جامعه عصر قاجاریه نیز وارث همان خصایص گردید . اكثریت جامعه ایرانی یعنی قریب به 97 درصد مردم بی سواد بودند و غیر از آنانی كه با علوم جدید سر وكار داشتند و با تمدن غرب آشنا بودند ، بقیه باسوادان در حدود خواندن و نوشتن و حساب كردن را می آموختند و از همان آغاز ورود به مكتب به فرا گرفتن قرآن و شرعیات می پرداختند و بطور كلی هیچگونه وسیله پرورش و رشد فكری برای اكثریت جامعه وجود نداشت . معتقدان مذهبی كه پایه و اساس تعلیم و تربیت عمومی بود ، چنانچه گفته شد ، در پرورش وجدان اخلاقی و حسن تعاون اجتماعی مردم كاملا مؤثر و برای حفظ و فرار از خطا و لغزش و آلودگی به فساد و تباهی مفید و ضروری بود زیرا جز مكتب مذهب هیچگونه مكتب دیگری برای پرورش اخلاقی مردم وجود نداشت . قسمتی از این معتقدات به صورت شعائر مذهبی در جامعه رواج داشت كه مهمترین آنها را باید روضه خوانی ، شبیه خوانی ، تعزیه گردانی ، و تظاهرات دسته جمعی حزن انگیز مردم در ایام ماه محرم و بعضی از روزها عزای عمومی دانست . و افراد این جامعه سخت پاینده آداب و سخن و رسوم ملی و شمائر مذهبی خود و بدون تردید از هر گونه نفوذ تأثیر شیوه جدید زندگی و تمدن غرب بر كنار مانده بودند .

شاهزادگان و اعیان زادگان معمولا به مكتب نمی رفتند و معلم اقتصادی یا به اصطلاح آن روز معلم سر خانه آنان تدریس می كرد . به خاطر ان اعتقادات عمیق مذهبی كه مانع ازدواج فساد و فحشا در جامعه میان دختران و پسران شده بود .

و...

فهرست مطالب :

نسبت قاجار

دوره اول قاجاریه

زنجیره اصطلاحات مؤثر در تغییر لباس

تربیت و اخلاق عمومی

تمدن ایران در زمان قاجار

اقتصاد

پول و نقش بانكها

وضع اقتصادی

صنایع

وضعیت اشتغال در بخش نساجی

هنر

صنعت نساجی در عصر قاجاریه

از بین رفتن صنعت نساجی در دوره قاجاریه

اعزام دانشحو و تغییر لباس

پوشاك اصیل در اوائل دوره قاجاریه

پوشاك ایرانیان در دوره قاجاریه

انتقال تدریجی آداب و رسوم اروپائیان

لباس طبقات و اقشا ر (مختلف مردم ، لباس زنان )

لباس زنان طبقات مختلف

لباس طبقات و اقشار مختلف مردان

مظفرالدین شاه و محمد شاه مشروطیت ، تسخیر ، ویرانی و تقلید

نقش مدارس و آموزشگاههای دختران ، دارالمعلمات و انجمنهای زنان در رفع حجاب

مشروطیت

خاورمیانه و تغییر لباس مردم

بقاب

بتان

كفش و جوراب

تنبان

كفش و جوراب زنان

پیراهن

كلاه و عمامه

شلوار ، شال كمر

قبا و كمرچین

كلیجه و جبه

عبا و عمامه

پوستین

منابع

قیمت فایل فقط 32,500 تومان

خرید

برچسب ها : دانلود مقاله در مورد سلسله قاجار (قاجاریه) , تحقیق درباره اقتصاد زمان قاجاریه , فایل ورد قاجاریه , تحقیق دانشجویی قاجاریه , پاورپوینت قاجاریه پروژه قاجاریه

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر